Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παπαρούνα από Felt (the making of)!!!!




Φίλοι μου καλοί καλοί μου φίλοι επανέρχομαι με μεγάλο κέφι απαντώντας στο κάλεσμά σας να σας παρουσιάσω την τεχνική του Felting με βελόνα!!!


Εννοείται πως η χαρά μου είναι αμέριστη που σας άρεσαν τα λουλούδια που ανέβασα μόλις εψές και φυσικά δεν μπορώ να σας χαλάσω το χατίρι και να μην σας δείξω τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται!!!


Ξεκινώ με την παπαρούνα γιατί χρειάζεται τα λιγότερα σύνεργα για να γίνει!Αργότερα θα σας δείξω και τα καλούπια, τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε με κουπ-πατ ή αν έχετε παιδιά τα σχηματάκια που κόβουν τα play-doh!!!Αλλά αυτό άλλη φορά!!

Για να ξεκινήσουμε χρειαζόμαστε :
-μια βελόνα (κατά προτίμηση την ψιλή και όχι τη χοντρή) για Felting,
-δύο χρώματα μαλλιών (κόκκινο και μαύρο έβαλα εγώ, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει ότι τον προστάζει η φαντασία του),
-ένα σφουγγάρι απλό(ή βούρτσα για Felt, ή Felting mat),
-και μια κόλλα χαρτί (στο τέλος θα γράψετε διαγώνισμα να δω αν τα καταλάβατε...,πλάκα κάνω)!!
Το σύνεργο που βλέπετε στην εικόνα( και δεν θεωρώ απαραίτητο για να ξεκινήσει κάποιος) είναι στυλό με 5 βελόνες και μου το έκανε δώρο τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης μου!!!Απλά κάνει πιο γρήγορα την δουλειά που κάνει η μια μοναχή καημένη βελόνα.....

Κόβουμε ένα κομμάτι από το χαρτί ώστε να σκεπάζει το σφουγγάρι !
Παίρνουμε λίγο από το μαλλί, δηλαδή το τραβάμε με το χέρι και το ξένουμε κατά κάποιο τρόπο ώστε να αραιώσουν οι ίνες!Αυτό είναι σημαντικό για να μπορέσουμε στη συνέχεια να δώσουμε σχήμα!



Το βάζουμε πάνω από το χαρτί και αρχίζουμε να χτυπάμε με τη βελόνα ή το στυλό το κέντρο κυκλικά, αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν!Μόλις σφίξει το γυρίζουμε ανάποδα και ξαναχτυπάμε!




Αφού γίνει σαν τσόχα διπλώνουμε τις αδούλευτες άκρες δίνοντας το σχήμα που θέλουμε!!
Προσοχή:ελέγχουμε το χαρτί να μη διαλύεται διότι μετά είναι δύσκολο να το ξεκολλήσουμε!!!



Στο πάνω μέρος δεν δουλεύουμε τόσο πολύ για να γίνει κάπως σαν τρισδιάστατο!Μάλιστα για περισσότερο εφέ χτυπάμε τη βελόνα μισό εκατοστό πριν την άκρη δημιουργώντας μικρά μαξιλαράκια!!Θεωρητικά μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αλλά στην πράξη θα δείτε τι εννοώ!!!
Μετά δουλεύουμε τα μαξιλαράκια από πάνω για να δώσουμε σχήμα στα πέταλα!Όσο περισσότερο χτυπάμε τόσο συρρικνώνεται το μαλλί!!!!!


Προχωράμε στα επόμενα πέταλα (συνολικά θέλουμε 4)!!!

Αν μας έχουν βγει μεγαλύτερα απ' όσο θέλαμε παίρνουμε το ψαλίδι και κόβουμε από το κάτω μέρος!Δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα διαλυθούν!!!



Και τώρα ενώνουμε!!!Αρχικά ενώνουμε τα απέναντι πέταλα και μετά προσθέτουμε ένα ένα χτυπώντας με τη βελόνα και ελέγχοντας αν έχουν ενωθεί καλά!!!Αφού τα βάλουμε και τα χτυπάμε κυκλικά στο κέντρο για να βεβαιωθούμε ότι έχουν πιαστεί όλα μεταξύ τους!!



Για το κέντρο παίρνουμε το μαύρο μαλλί και φτιάχνουμε μια μπαλίτσα!Την τοποθετούμε στο κέντρο, τη στερεώνουμε περιφερειακά με τη μονή βελόνα και μετά χτυπάμε για να γίνει πιο επίπεδη (σε άλλα λουλούδια μου αρέσει να είναι φουσκωτή η γύρη στο κέντρο)!!!


Για να κάνουμε τα μέρη της γύρης στα πέταλα παίρνουμε μαι ίνα από την κλωστή και στην άκρη κάνουμε ένα πολύ μικρό μπαλάκι και το χτυπάμε με τη βελόνα σε κάποια απόσταση από το κέντρο!!Την κλωστή που περισσεύει τη χτυπάμε με τη βελόνα μέχρι το κέντρο και τη στερεώνουμε κάτω από το μαύρο κύκλο!Αν η ίνα του μαλλιού είναι μακριά την κόβουμε με το ψαλίδι πριν τη στερεώσουμε!!Συνεχίζουμε κυκλικά σε όλα τα πέταλα!!

Τέλος παίρνουμε το λουλούδι και το χτυπάμε γύρο από το μαύρο κέντρο κυκλικά ώστε να ενσωματωθούν καλά οι ίνες και εν συνεχεία γιατί όσο το χτυπάτε θα διαπιστώσετε ότι τα πέταλα αποκτούν καμπυλότητα και ομορφαίνουν το τελικό αποτέλεσμα!!!


Και τώρα η ώρα της μεγάλης απόφασης!!!Τι θα το κάνουμε το λουλούδι;;;Εγώ αποφάσισα να το κάνω πολυμορφικό και δεν το μετάνιωσα καθόλου!!!Του κόλλησα δηλαδή μια βάση για καρφίτσα για να μπορώ να το φοράω πάνω από τα ωραία μαύρα χειμωνιάτικα μου ρούχα, η οποία όμως εφαρμόζεται και πολύ εύκολα σε μια απλή μαύρη στέκα για να στολίζουμε το μαλλί!!!!

Σας χαιρετώ και σας φιλώ γλυκά!!!!!!

28 σχόλια:

  1. Σπεύδω να σχολιάσω, μιας και χθες δεν πρόλαβα! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΛΑ!!! Πήρες τον αέρα του φελτ και του δωσες και κατάλαβε φιλενάδα! Τέλειες και οι οδηγίες σου! Και εις άλλα με υγεία, ε;! Μη χαθούμε! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω Ναντια!!!!! εχει παρει φορα το κοριτσακι μου!!!!ευχαριστω για τις οδηγιες!!!!!
    Σου παει πολυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουαου! εντυπωσιάστηκα... είχα ακούσει για την τεχνική αυτή, αλλά όταν το διαβάζεις με τέτοια λεπτομέρεια, το καταλαβαίνεις πλήρως!

    γειά στα χέρια σου, περιμένουμε και τη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!!!ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!ΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ!!!!
    ΚΑΛΟ Σ.Κ.!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διπλα χρηστικη και πραγματικα πολυ ομορφη και κομψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι τελεια δημιουργια! μου φαινεται λιγο δυσκολο αλλα καποια στιγμη θα το προσπαθησω!!!!
    καλη χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου πάει πολύ!!!!!!!!!Ευχαριστούμε Πόπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πανέμορφο!!!!όπως και τα μαλλία σου!!!καταπληκτικό χρώμα!!!ποιά βαφή είναι ;; άκυρο αλλά θέλω κι εγώ να βάψω τα μαλλιά μου και ζήλεψα το χρώμα σου!!! ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερίζω όλο τον καλό τον κόσμο!!!!Χαίρομαι πάρα πολύ που σας φάνηκαν χρήσιμες οι οδηγίες μου!!!Μην το φοβάστε!!!Απλά τα έγραψα αναλυτικά δεν είναι δύσκολο!!

    Maya:Το χρώμα μου ειναι το 5565 koleston perfect με 1/4 από το mix tone 065 της koleston πάλι!!Οξυζενε μισό 30άρι και μισό 20άρι!!Περνάς ρίζα άκρη όλο μαζί και αφήνεις 30 λεπτά!!Με ρωτάει πολλύς κόσμος και άσχετοι στο δρόμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ'αρέσει μ'αρέσει μ'αρέσει. Περιμένω ένα πακέτο από Γερμανία με νήμα Μερίνο or something like that. Με το που θά'ρθει... αμέσως πάω για παπαρούνα καρφίτσα!!!!! Φιλιά.... (Υ.Γ. και το μαλλί τέλειο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σε ευχαριστώ πολύύύύύ :D
    και για τις υπέροχες δημιουργίες σου και φυσικά για το χρόνο σου και την ευγένιά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. teleies oi odigies sou...kai h paparouna (alla mou aresan kai to xroma apo ta mallia sou stin foto)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εχω ενα δωρακι για σενα περνα απο το σπιτακι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φανταστικό! Φαίνεται εύκολο,άλλα δεν ξέρω αν όλες μπορούμε να τα καταφέρουμε τόσο καλά..
    Πάντως θαυμάζω όσες έχουν τέτοια ταλέντα!!!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. να ρωτήσω κάτι άσχετο;αυτό το χρώμα θα πιάσει στα δικά μου μαλλιά που είναι καστανά σκούρα προς μάυρα;εννοώ να το κάνω μόνη μου δίχως ντεκαπάζ δίχως να πάω κομμωτήριο.και πάλι σε ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένη μου Μάγια αν το μαλλί σου είναι φυσικό δεν θα έχεις πρόβλημα!!
    Αν είναι βαμμένο μαύρο τότε μάλλον τίποτα δεν πιάνει από πάνω πριν το ανοίξεις!!
    Εγώ δεν θα πρότεινα ντεκαπάζ.Βρες ένα κόκκινο σκούρο δαμασκινί και άρχιζε να το αλλάζεις.Μόλις πιάσει το δαμασκινί τότε πέρνα τη δική μου βαφή και θα πιάσει σίγουρα!!Έχει γίνει και σε άλλους που τα άβαφαν σκούρο κόκκινο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. είσαι τόσο ευγενική! σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και το χρόνο σου!!!!! :) γι 'αυτό φτιάχνεις υπέροχα πράγματα επειδή εκτός απο ταλέντο έχεις και υπομονή!!! ;)
    καστανά ανοιχτά είναι τα μαλλία μου στο φυσικό τους αλλά τα βάφω μαύρα εδώ και χρόνια... :o οπότε καλά που μου απάντησες ,Thnx again!!!you are a really nice person!!! περιμένω και άλλες δημιουργίες σου-ελπίζω να βάλεις ξανά φελτ-το λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. p.s. αν αντί για ντεκαπάζ κάνω ντεκουπάζ λες να πιάσει;;; χεχεχεχεχεχε!!!! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εμπνευσμένο!!!χαχαχαχα

    Πάντως θα πιάσει σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙΙΙΙΙΙΙΙ? ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ? ΣΕ ΕΧΑΣΑΑΑΑΑΑΑ!
    θελω καινουργια αναρτησηηη...μην τεμπελιαζεις κορουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς χειρότεχνο:Ευχαριστώ για το δωράκι, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορώ να μπω στο μπλογκ σου να το δω......... :¨(

    Μισιρλού πόσο δίκιο έχεις!!!Το ένιωθα ότι μου έρχόταν η κατσάδα!!!Έχω φτιάξει πολλά πράγματα και θα σας τα δείξω κάποια στιγμή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. χαχαχαχαχα!!!!!!!!!!!
    σε ευχαριστώ που βάζεις αναλυτικές οδηγίες σε αυτά που φτιάχνεις έτσι πρέπει να είναι κάθε μπλόγκερ (σωστός)!!!αλλιώς ποιός ο λόγος;;;
    να σε ρωτήσω κάτι;;(τι πρωτότυπο :0 )στο φελτ με βελόνα σε ενοχλούν οι βελονιές;έχω φτιάξει τελευταία μια τσάντα με φελτ με νερό και σαπούνι αλλά επειδή δεν μου άρεσε ένα χρώμα όπως βγήκε μετά που έκανα το φελτ ύφασμα αποφάσησα να βάλω φελτ με βελόνα για να καλύψω κάποια σημεία στην τσάντα.όμως φαίνονται οι τσιμπιές..λες να βάλω την τσάντα στο πλυντήριο;να δέσουν τα νήματα ;φοβάμαι μη μου "ξάσει"..μήπως απλά να αγνοήσω τις βελονιές;;;σε ευχαριστώ αν με έχεις διαβάσει μέχρι τέλους..και αν όχι πάλι σε ευχαριστώ για το ωραίο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν το έχω βάλει στο πλυντήριο αλλά ξέρω άτομα που το βάζουν για να το σταθεροποιήσουν, οπότε μπορεί να μη σου ξάσει!!
    Τις βελονιές τις παρατήρησα κι εγώ όταν δούλευα τη μονή βελόνα που είναι πιο χονρτή από τις άλλες!!Πάρε πιο λεπτή βελόνα που αφήνει πιο ντελικάτο αποτέλεσμα!!!Αν καταφέρω να βγάλω τόσο κοντική φωτογραφία θα κάνω σχετική ανάρτηση για τη διαφορά στο νούμερο της βελόνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα Miss Poppy!Η τέλεια στέκα σου ήταν ο λόγος να ψαχτώ και τελικά να παραγγείλω μερικά υλικά για αρχη στο felting!Ελπίζω να τα καταφέρω!Την λάτρεψα!καλές φημιουργίες σου εύχομαι γιατί το έχεις το χάρισμα!Καλό βράδυ πάω για ύπνο γιατί αύριο η δουλειά περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και πολύ καλά έκανες Ειρήνη μου, γιατί το Felt είναι καταπληκτικό!!!Ξεκίνα χαλαρά και στην πορεία θα σου βγει μια χαρούλα!!!Περιμένω εναγωνίως νέα σου!!!
    Καλόν ύπνο και καλή δουλειά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. thanks a lot :) πάντως στα δικά σου έργα βελονιές δεν φαίνονται.το έκανα με λεπτές βελόνες το τριπλό ροζ στυλό αλλά πάλι φαίνονται.χεχεχε ίσως ψάχνω κι εγώ βελόνες στα φελτάχυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάγια:Κι εγώ μ αυτό το έκανα!!Μήπως το χτύπησες πολυ;;Αν το μαλλί είναι μπόλικο και το χτυπήσεις και αρκετά πιθανότατα να σου κάνει βελονιές αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλες όσο με τη χοντρή βελόνα!Θα προσπαθήσω το απόγευμα να κάνω την ανάστηση που λέγαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πολυ κατατοπιστικες οι οδηγιες σου !κι εγω τωρα τελευταια αρχισα να ασχολουμαι με το φελτ και εχει πολυ ενδιαφερον αν και χρειαζεσαι γερα μπρατσα για το τριψιμο !!! παντως ειναι πολυ ωραια τεχνικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή